Testtömeg index kiszámítása

A belga származású tudós, Adolphe Quetelet a 19. század közepén sok évi kutatás és kísérletezés során fejlesztette ki a testtömeg index kiszámításának képletét. Habár a testzsír teljes testsúlyhoz viszonyított arányát nem mutatja, mégis jó közelítésű eredményt ad ahhoz, hogy egészséges testsúlyunkat meghatározhassuk.

Testtömeg index kiszámításának képlete

A BMI indexet(testtömeg indexet úgy számíthatjuk ki, hogy a testsúlyunkat elosztjuk a méterben számított magasságunk négyzetével.
Képletben ez így néz ki:

Használhatod a kalkulátort is:

A testsúly (kg) és a testmagasság (cm) megadása után kattints a Számolás gombra.

18 év alatti gyermekek és élsportolók esetén a BMI nem ad megbízható eredményt.

BMI < 16 = kórosan sovány

Ha a BMI értéke kevesebb, mint tizenhat, akkor az egyén kórosan soványnak tekinthető. Gondoljunk csak bele, ez azt jelenti, hogy egy 175 cm magasságú egyén kevesebb, mint 49 kg. Elképzelni is szörnyű, szinte azonnali kórházi ellátást igényel ez a kórosan kevés testsúlyú egyén – legalábbis a fejlett világban. Az elmaradt, főleg afrikai országokban sajnos nem ritka az ilyesmi.

16 < BMI < 16,99 = mérsékelten sovány

Mérsékelten soványnak tekinthető az egyén, ha testtömeg indexe 16-nál ugyan nagyobb, de a 17-es értéket nem éri el.
Ebben a kategóriában még mindig rendkívül sovány emberekről van szó, hiszen ez azt jelenti, hogy egy 175 cm-es egyén testsúlya nagyobb ugyan, mint 49 kg, de az 52 kg-ot nem éri el. Sok híres női modell is ebbe az egészségesnek egyáltalán nem nevezhető kategóriába tartozik.

17 < BMI < 18,49 = kevésbé sovány

Kevésbé sovány egyénről akkor beszélhetünk, ha a BMI index értéke 17, vagy annál nagyobb, de kevesebb, mint 18,5. Ez a túlsúlyosak vagy enyhén túlsúlyosak által legjobban irigyelt kategória, mivel szinte minden elhízott sovány szeretne lenni. Ebbe a kategóriába még mindig elég sovány emberek tartoznak, hiszen a 175 cm-es egyén mindössze legfeljebb 56 kg-ot nyomhat, ami nem tekinhető soknak.

18,5 < BMI < 24,99 = normális testsúly

Normális testsúlyúnak akkor tekinthető valaki, ha 18,5-nél nagyobb a testtömeg-indexe, ugyanakkor ez az érték nem haladja meg a 25-öt. Ez egy igen széles sáv, de megközelítőleg helyes értéket ad. A sáv szélességének oka az lehet, hogy a kategória figyelembe veszi az eltérő csontozatú, izomzatú, korú és nemű egyéneket is.

25 < BMI < 29,99 = túlsúlyos

Túlsúlyos az egyén abban az esetben, ha testtömeg indexe a 25-ös értéket meghaladja, de 30-nál kevesebb. A 175 cm magasságú egyén példájánál maradva ez legalább 76 kg-os legfeljebb 91 kg-os testsúlyt jelent. Az elhízásnak ezt a mértékét ne várjuk meg, mindenképpen kezdjünk diétába, amint a kategória alsó értékét (25) elérte testsúlyunk.

30 < BMI < 34,99 = elhízott

Amennyiben egy túlsúlyos egyén testtömeg indexe meghaladja a 30-as értéket, de az index értéke nem nagyobb, mint 35, akkor elhízottnak tekinthető. Ez azt jelenti, hogy az 1,75 m magas egyén legalább 91 kg, de legfeljebb 107 kg lehet. A testsúly ilyen mérvű növekedése azonnali cselekvést kíván, késlekedési idő nincs!

BMI > 35 = súlyos elhízás

Minden olyan egyén, akinek BMI indexének értéke a 35-öt meghaladja, súlyosan elhízottnak tekinthető. Ilyen magas testsúly esetén már fennáll a veszélye különböző betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek, magas vérzsír- és koleszterinszint, magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi problémák ) kialakulásának. Azonnali, drasztikus diéta megkezdése szükséges a testsúly csökkentése, és ezen keresztül az egészség védelme érdekében.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *